Bent u een relatietherapeut? Log in of meldt u aan:

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over relatietherapie (10)

Wordt relatietherapie vergoed door mijn zorgverzekering?

Als u voor relatietherapie gebruik maakt van een therapeut of psycholoog in 2012, dan is het goed om te weten dat de voorwaarden veranderen ten opzichte van 2011. Vanaf 2012 gelden namelijk nieuwe voorwaarden omtrent de vergoeding van een GZ-psycholoog. Als u een goede aanvullende zorgverzekering heeft, dan is het vanaf januari 2012 mogelijk voordeliger om te kiezen voor een therapeut die vergoed wordt vanuit het aanvullende pakket, in plaats van te kiezen voor een eerstelijns BIG-geregistreerd psycholoog. Het kan dan ook voordelig zijn om te veranderen van zorgverzekeraar, zodat u in 2012 optimaal gebruik kunt maken van uw zorgverzekering.

 

Wat kan een relatietherapeut voor ons doen?

De relatietherapeut wordt vaak gezien als laatste redmiddel, of zelfs als hulpinstantie voor ‘hopeloze gevallen.’ Dat is jammer, want relatietherapie kan goede diensten bewijzen in een relatie die tijdelijk of langdurig van het juiste spoor is geraakt. De resultaten kunnen soms verbluffend zijn.

Wat is de werkwijze van een relatietherapeut?

Een relatietherapeut zal met u op zoek gaan naar andere manieren om met de problemen om te gaan. Er wordt met u gezocht naar de achtergrond van de problemen. Vaak wordt met u gekeken naar de gezinnen van herkomst van beide partners. Dat kan veel inzicht geven in het ontstaan van de problemen. Geoefend wordt vaak met het op een meer constructieve wijze communiceren met elkaar. Meestal krijgt u huiswerkopdrachten mee om samen te oefenen met datgene wat in de therapie aan de orde is geweest.

Wanneer ga je naar een relatietherapeut?

Als de relatie die je hebt al langere tijd niet lekker loopt kun je kiezen om in therapie te gaan. Signalen van ernstige relatieproblemen zijn frequente hevige ruzies en het uit elkaar groeien. Als je het gevoel hebt er niet meer zelf uit te kunnen komen kan een relatietherapeut je hierbij helpen.

Hoe werkt relatietherapie?

Als je begint aan relatietherapie heb je beide hetzelfde doel: nader tot elkaar komen om de beschadigde relatie te herstellen. In de basis is de therapie bij iedere therapeut dus hetzelfde. Maar omdat iedere therapeut handelt vanuit zijn of haar eigen (psychotherapeutische) visie kan de inhoud van een behandeling verschillen per therapeut.

Hoe verloopt relatietherapie?

De therapeut zal doorgaans beide partners uitnodigen voor een eerste gesprek. De therapie zelf bestaat uit regelmatige gesprekken. Een zitting duurt meestal één uur.

Tijdens de gesprekken worden de problemen besproken en zoekt de therapeut samen met de deelnemers naar andere manieren om met de problemen om te gaan. Tussen de zittingen door hebben de beide partners de gelegenheid om met de inzichten, opgedaan tijdens de therapie, oplossingen te zoeken voor hun problemen of nieuwe omgangsvormen met elkaar uit te proberen.

Wat mag men verwachten van relatietherapie?

Relatietherapie betekent dat je met twee aan het werk wordt gezet. Het is dus niet zo dat een relatietherapeut pasklare oplossingen aanbiedt. Tijdens de gesprekken worden de partners aangemoedigd om intens met elkaar bezig te zijn. Alle mogelijke probleemgebieden kunnen aan bod komen tijdens de therapie. Zo kunnen seksuele problemen, jaloersheid, ontrouw, de opvoeding van de kinderen, de plaats die de schoonfamilie inneemt, … onderwerp zijn van de gesprekken. Onuitgesproken gevoelens zoals gekwetstheid, gemis, kwaadheid, verdriet, … kunnen in een veilige omgeving van de therapiekamer tussen partners uitgewisseld worden.

Hoe lang duurt relatietherapie?

De mate van problemen en de behandeling daarvan zijn maatgevend voor de duur van de therapie. Gemiddeld genomen duurt een wekelijkse therapie tussen de 10 en 20 weken. Het is ook mogelijk om tweewekelijkse sessies te volgen. Na deze periode zouden bepaalde veranderingen zichtbaar moeten zijn.

Wat is de NVRG?

De Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG) is een beroepsvereniging voor relatie- en gezinstherapeuten. De NVRG bestaat sinds 1983 als zelfstandige specialistische psychotherapie vereniging; daarvoor maakte de NVRG deel uit van de NVGP. Momenteel heeft de vereniging ruim 1800 leden.

Hoe werkt online relatietherapie?

Met online relatietherapie gaan jullie, net als met gewone relatietherapie, aan de slag met de negatieve patronen die zijn opgebouwd tijdens de relatie en proberen we die te doorbreken of te veranderen. Dit doen we via skype en soms via de mail. Relatietherapie op afstand lijkt overigens heel erg op gewone relatietherapie.  Online Relatietherapie is met name bedoeld voor mensen die lastig in goede of reguliere relatietherapie kunnen gaan. Bijvoorbeeld voor mensen die in het buitenland werken en wonen.

Voor relatietherapeuten (6)

Hoe is het met de vindbaarheid van relatietherapie.nl op internet?

De website relatietherapie.nl wordt dagelijks door vele honderden bezoekers bekeken. Als u in google zoekt op  ‘relatietherapie’ of ‘relatietherapeut’ kunt u zien dat onze website hoog scoort: wij investeren hier veel in, omdat het voor u belangrijk is om immers met uw eigen webpagina op www.relatietherapie.nl goed gevonden te worden.

Waarom nog een aparte website voor relatietherapeuten?

Deze website www.relatietherapie.nl is ontwikkeld voor bezoekers die specifiek op zoek zijn naar een relatietherapeut  en direct op een website komen waar alleen therapeuten die relatieproblemen behandelen en relatietherapie verzorgen op staan.

Hoeveel kost een vermelding?

Voor 79 euro (excl btw) per jaar heeft u een eigen pagina op www.relatietherapie.nl waarop u op plaatsnaam en provincie gevonden wordt. Indien u meerdere vermeldingen wenst in andere plaatsen dan betaalt u daar 19 euro (excl BTW) per jaar voor.

Hoe zit het met de factuur?

Wanneer u zich hebt opgegeven via de website ontvangt u per ommegaande een inlogcode om uw pagina aan te maken. Hierna kunt u uw pagina gaan maken. Tevens ontvangt u de volgende werkdag (per e-mail) uw factuur. Nadat uw betaling binnen is wordt uw pagina definitief live geplaatst op www.relatietherapie.nl

Is de website relatietherapie.nl gelieerd aan de NVRG?

Nee, deze website is op geen enkele wijze gelieerd aan de NVRG. Wel geven wij therapeuten de mogelijkheid om online aan te geven van welke beroepsverenigingen zij lid zijn: deze informatie wordt vervolgens gepubliceerd op de online pagina van de therapeut.

Wie kan een vermelding krijgen op www.relatietherapie.nl?

Relatietherapeuten die relatietherapie verzorgen, zoals een gezinstherapeut, systeemtherapeut, seksueoloog, coach , mediator, relatietherapeut, psychiater, (ortho)pedagoog, eerstelijnspsycholoog, GZ-psycholoog of psychotherapeut kunnen zich aanmelden voor een eigen pagina op relaietherapie.nl

Spring naar de toolbar